Frytkownica

W żadnej kuchni nie powinno zabraknąć frytkownicy szczególnie jeśli domownicy uwielbiają frytki. Jeśli nie chcemy aby cała kuchnia była zachlapana olejem który pryska z garnka warto zaopatrzeń się we frytkownicę. Dzięki frytkownicy można przygotować bardzo szybko nie tylko frytki ale również pączki, racuchy, filety rybne. Wszystkie te rzeczy można przygotować szczególnie wtedy gdy mamy zajęta całą kuchenkę garnkami a trzeba jeszcze coś przygotować. Niebagatelną zaletą frytkownicy jest to iż dzięki szczelnej obudowie pozbywamy się przykrych zapachów ze smażonej ryby jak również nie ma ryzyka poparzenia. Frytkownica składa się z obudowy i pokrywy. W pokrywie zazwyczaj jest okienka przez które można obserwować postępy w pieczeniu. Tam również zainstalowany jest filtr. Na obudowie jest włącznik frytkownicy, pokrętło dzięki któremu można ustawiać temperaturę jaka jest potrzebna dla danego wyrobu. Na obudowie jest minutnik dzięki któremu unikniemy dużego opieczenia potrawy. W zbiorniku jest grzałka oraz koszyk do którego wkłada się żywność do upieczenia. Koszyk może być zawieszany na haczykach albo podnoszony mechanicznie przez rączkę. W zbiorniku jest zaznaczony poziom oleju.