Upalne lato w kuchni inne urządzenia

Oprócz miksera z możliwością kruszenia lodu w każdej kuchni na upalne lato powinna znajdować się kruszarka do lodu i kostkarka do lodu. Kruszarka do lodu przyda się w momencie przygotowywania zimnych napoi oraz mrożonego ponczu na letnie przyjęcia. Taka kruszarka do lodu ma kształt tuby na dnie, której są bardzo ostre noże ze stali nierdzewnej. W pokrywie jest otwór z samozamykającą się klapką zabezpieczającą. Idealnym rozwiązaniem na letnie dni, gdy chcemy mieć stale pod ręką chłodne napoje jest kostkarka do lodu. Taka kostkarka jest szczególnie pomocna w momencie organizowania przyjęcia i konieczności zapewnienia lodu do drinków, mrożonych ponczów, owocowej sangrii lub napojów. Dzięki niej można szybko przygotować kostki lodu w trzech rozmiarach. Taka kostkarka jest wyposażona w pojemnik na wodę o pojemności około dwóch litrów. W ciągu trzech godzin może wytworzyć około półtora kilograma lodu. Kostkarka wyłącza się automatycznie, gdy zbiornik na wodę jest pusty albo jest pełen lodu.