Czajnik elektryczny

Czajnik elektryczny zastąpił w kuchni popularny niegdyś czajnik na wodę grzany na piecyku elektrycznym, gazowym lub jeszcze dawniej na płycie pieca kuchennego opalanego węglem. Popularny dawniej czajnik miał gwizdek który sygnalizował głośnym gwizdem zagotowanie się wody. Czajniki elektryczne mają same zalety czyli pozwalają na szybkie przygotowanie wrzątku na kawę czy herbatę, są szybkie i wygodne w użyciu, Dzięki czajnikowi elektrycznemu nie potrzeba szukać miejsca na fajerkach kuchenki gdy są wszystkie zajęte przez garnki z gotującymi się potrawami. Czajnik elektryczny zawsze stoi na swoim miejscu i wystarczy wlać tylko wodę i podłączyć do prądu. Wybór czajnika też jest niełatwy gdyż mamy bardzo dużo kształtów i kolorów które możemy dobrać kolorystycznie do wystroju kuchni. Czajniki mają tradycyjne elementy grzejne czyli grzałki spiralne umieszczone na dnie czajnika, ale lepszym i nowocześniejszym rozwiązaniem są czajniki z płaskimi elementami grzejnymi umieszczonymi w dnie czajnika i na dodatek osłonięte dzięki czemu nie osadza się tak na nich kamień z wody. W czajniku elektrycznym możemy wlać pełną ilość wody to znaczy około litra lub półtora albo tylko szklankę