Lodówka

Jednym ze sposobów na zakonserwowanie żywności jest przechowywanie w lodówce. Konserwuje się żywność przy pomocy zimna. Pierwsze lodówki powstały w dziewiętnastym wieku ale konserwowanie żywności w lodzie było już znane znacznie wcześniej. Pierwsze lodówki miały obudowę z drewna a mechanizm chłodzący umieszczony był na górze lodówki. Późniejsze lodówki miały obudowy ceramiczne Dopiero w dwudziestym wieku zaczęto produkować lodówki z obudową metalową. Lodówka służy do obniżenia temperatury przechowywanej żywności poniżej temperatury otoczenia. Mamy różne urządzenia, służące do przechowywania żywności w chłodzie ja na przykład chłodziarki szafkowe czyli popularne lodówki, zamrażarki czyli urządzenia służące do zamrażania żywności celem dłuższego przechowania, chłodnie czyli gabloty do krótkotrwałego przechowywania. Inną odmianą takich urządzeń jest połączenie lodówki z zamrażarką. W lodówce są umieszczone półki i pojemniki na przechowywanie warzyw, nabiału czy wędlin i mięsa. Jeśli produkty chcemy dłużej przechować korzystamy z zamrażarki bądź zamrażalnika. Przy korzystaniu z lodówki trzeba pamiętać aby potrawy wkładane do niej miały jak najniższą temperaturę czyli były ochłodzone.