Lodówka w kuchni

Aby lodówka długo nam służyła trzeba pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Lodówka nie może stać w pobliżu źródła ciepła takiego jak kuchenka gazowa lub elektryczna, zmywarki do naczyń, kaloryferów czy narażać ją na stałe nasłonecznienie. Podczas jej transportu ze sklepu do domu nie wolno kłaść lodówki na boku gdyż można ją trwale uszkodzić. Przed pierwszym uruchomieniem trzeba ją koniecznie dokładnie umyć, starannie wytrzeć i włączyć bez żadnego wkładania rzeczy. Najpierw musi się ona dokładnie przechłodzić a zamrażalnik zamrozić. Lodówki w której sa rzeczy przechowywane nie należy otwierać bez potrzeby gdyż ona się wtedy nagrzewa i pobiera dodatkowo prąd. Potrawy wkładane do lodówki powinny mieć temperaturę pokojową aby niepotrzebnie nie doprowadzać do zaszronienia. Dodatkowe zaszronienie a także lód zebrany w zamrażalniku powodują dodatkowe pobory energii elektrycznej. Przed zakupem konkretnego modelu warto zorientować się jak długo lodówka utrzymuje temperaturę gdy nastąpi przerwa w dostawie prądu.