Lodówka

Centralnym sprzętem wielu kuchni jest właśnie lodówka, najczęściej dość duża, a obecnie jak najbardziej wielofunkcyjna. Najlepsza lodówka to taka która jest energooszczędna, dostosowana do ilość domowników, posiadająca zamrażalnik (kwestia gustu i wygodny jest to czy na dole czy na górze, czyż szufladami czy bez). Wybór rodzaju półek w lodówce to tez tylko kwestia gustu, choć obecnie bardziej modne są szklane. Najmodniejsze są lodówki stalowe a nie białe jak kiedyś, choć jedne i drugie najczęściej obwieszone są magnesami i karteczkami z ważnymi rzeczami do zapamiętania. Najlepsze lodówki są wewnątrz pokryte specjalnymi powłokami antybakteryjnymi zapobiegającymi powstawaniu pleśni na produktach żywnościowych. Niektóre same się rozmrażają, a system anty oszronieniowy to już standard. Dla wymagających lodówka może mieć dwa skrzydła, przekładane drzwi )prawe lub lewe), specjalny system do produkcji lodu czy dystrybucji schłodzonych napojów. Współczesna lodówka to nie jedynie sprzęt do przechowywania jedzenia ale wielozadaniowy sprzęt z panelem sterującym, zegarem i wskaźnikiem temperatury chłodzenia.