Kuchenka

Kuchenka to ulubiony sprzęt kucharzy tworzących wciąż nowe potrawy. To sprzęt najczęściej dwuczęściowy składający się z płyty grzejnej i piekarnika. I na tym kończy się prostota a zaczyna różnorodność. Płyta grzejna może być tradycyjna gazowa, albo tez elektryczna, lub tez najnowocześniejsza indukcyjna oferująca tzw. zimne grzanie, czyli bezpieczeństwo przed poparzeniem i nagrzewanie tylko dna specjalnie dostosowanych do tego garnków. Również piekarnik może być albo gazowy albo elektryczny, z wieloma funkcjami dodatkowymi np. grill, termo obieg, rozmrażanie. Płyta i piekarnik mogą stanowić jedność lub być dwoma częściami do zabudowy umożliwiającymi położenie piekarnika w zupełnie innym miejscy kuchni niż palniki. Elektroniczny zegar do nastawiania czasy pieczenia i gotowania to już standard, podobnie jak zapalarka w pokrętle w przypadku kuchenek gazowych. Częste jest także zabezpieczenie przed niekontrolowanym wypływem gazu, ustawianie pożądanej temperatury, specjalne zabezpieczenia prze dziećmi. Montażu takiego sprzętu jak kuchenka musi dokonywać osoba uprawniona ponieważ tylko wtedy gwarantowane jest bezpieczeństwo i możliwość zgłaszania roszczeń na gwarancji do producenta.